Stichting OOGappeltjes

Noord en Midden Limburg
Wambacherhof 66 
5932 GD Venlo-Tegelen

Tel: 06-23097431 
info@stichtingoogappeltjes.nl www.stichtingoogappeltjes.nl 
IBAN NL80INGB0009364221

KVK 74784080


Stichting OOGappeltjes

Midden en Zuid-Limburg

Broekhuizenstraat 59

6374 LJ Landgraaf

Tel: 06-21860355

Groene appel met daar op tekst Stichting Oogappeltjes
Geld inzamelen | Doneeractie.nl
Geld inzamelen | Doneeractie.nl

LAATSTE NIEUWS

  Laatste Nieuws

Top Dop

Nieuwsbrief doppenactie voor KNGF Geleidehonden

Welkom bij de vierde nieuwsbrief over de doppenactie. In deze nieuwsbrief lees je over:

Tussenstand opbrengst 2022

Doppen in het nieuws

Interview doppenspaarder en puppypleeggezin

Kerstgroet van de Depothouders



Deze periodieke nieuwsbrief wordt gemaakt door vrijwilliger Rian Janssen – van ’t Leven voor de vrijwilligers van de doppenactie. Reacties, ideeën of tips kun je mailen naar Rian via: actie@geleidehond.nl


Tussenstand opbrengst 2022:

€ 20,910-

We streven er naar om begin maart de definitieve opbrengst van 2022 bekend te maken.


Doppen in het nieuws

Kringloopwinkel Gebruukt Gerei is na vijf jaar een begrip

LOCHEM - Vijf jaar geleden stapte Gijs Coers (47 jaar) in het diepe: hij begon als ondernemer in tweedehands artikelen. Gijs, van origine automonteur, ging in 2012 werken voor de kringloopwinkel 2Switch Lochem waar hij kennis opdeed over deze handel. Vijf jaar geleden was het zover en begon hij in Lochem zijn eigen zaak onder de Achterhoekse naam Gebruukt Gerei.

 

De winkel is gelegen aan de Oosterbleek 56 in Lochem en beslaat een oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter. Op het gebied van decoratie, huismeubelen, media (o.a. lp’s, cd’s en dvd’s), boeken, kleding, elektra, witgoed, tuinartikelen, auto en speelgoed is er van alles te koop. “De elektra wordt eerst gecontroleerd of het werkt en veilig is voor het in de verkoop gaat”, benadrukt Gijs. Op de eerste verdieping hangen in een speciale ruimte kleding en sportkleding. Ook zijn er jassen en accessoires te koop. In twee paskamers kunnen de kledingstukken worden gepast.

 

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers is het vrijwel onmogelijk om een winkel als Gebruukt Gerei overeind te houden. Gijs Coers is dan ook trots op hen: “Zonder die vrijwilligers zouden mijn vriendin en ik vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week moeten werken. Dat gaat gewoon niet. Onze vrijwilligers nemen ons veel werk uit handen. Daar zijn wij blij mee. Ook hebben wij hier mensen aan het werk met een afstand tot de maatschappij. Op deze manier kan iemand voldoening krijgen en eventueel doorstromen naar een reguliere baan. Hiervoor werken wij goed samen met Het Baken van de gemeente Lochem“, aldus Gijs. Ook is er een samenwerking met De Kassei, onderdeel van Zozijn, in de Molenstraat. “Wij krijgen puzzels binnen. Deze worden door de cliënten van Zozijn die werkzaam zijn bij De Kassei helemaal gecontroleerd. Is de puzzel compleet dan komt deze met een goedkeuringssticker terug naar de winkel.”

 

Goede Doelen
Gebruukt Gerei zet zich sinds jaar en dag ook in voor goede doelen. Gijs Coers wijst hiervoor onder meer naar de inzameldoos van Eeko.nl. Hier kunnen oude mobieltjes en cartridges worden gedeponeerd. “De opbrengst komt ten goede aan de stichting ’t Olde manege peerd“, vertelt hij. Tevens worden in de winkel plastic doppen ingezameld voor de Stichting KNGF Geleidehonden. “Verder geven wij regelmatig spullen weg aan de Goede Doelen Markt die zich inzet voor verwaarloosde paarden. En een deel van de knuffels die we binnenkrijgen sturen we door naar Roemenië“, aldus Gijs.

 

Actie
Op woensdag 9 november bestaat Gebruukt Gerei vijf jaar. Op die dag krijgen kopers op het gehele assortiment 20 procent korting. “Ook gaan wij een stempelkaart invoeren. Bij iedere vijf euro die er besteed is krijgt de klant een stempel. Bij een volle stempelkaart krijgt men 7.50 euro korting op de volgende aankoop”, besluit Gijs Coers, alvorens hij een klant gaat helpen.

 

 

Daarom sparen we plastic doppen!

 

Al een aantal jaren staat er een container bij Kawin aan de Dorpsstraat voor het inzamelen van plastic doppen. 

Willem Groot Zwaaftink maakt gebruik van zijn geleidehond Cathy en kan nu zelfstandig en onafhankelijk van derden op pad. Het inzamelen van doppen is dan ook heel belangrijk. De doppen komen niet in de natuur terecht en KNGF -geleidehonden ontvangt geld om honden op te leiden. Nederland is erop gericht om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven, een geleidehond van KNGF geleidehonden kan dit verwezenlijken. Daarom, blijf sparen!
 


Hoe komen onze vrijwilligers met KNGF in aanraking?

 

Kort interview met: Jolanda en Gerrie Hage, zij zijn sinds 2015 puppypleeggezin voor KNGF Geleidehonden

 

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met KNGF Geleidehonden?

Er stond een Artikel in de krant van KNGF Geleidehonden dat zij puppypleeggezinnen zochten. Nadat er iemand van KNGF bij ons thuis is geweest en het e.e.a. heeft uitgelegd, hebben Gerrie en ik er goed over gedacht. Past een hond bij ons? En natuurlijk hoe leuk lijkt het ons om een pup op te voeden?

 

Waarom ben je Puppypleeggezin geworden?

De begeleiding en het vangnet vinden wij heel prettig. Later stond bij ons bovenaan om mensen met een visuele beperking te helpen aan een hond. Nadat we onze eerste pup terug hebben gezien, zijn onze ogen open gegaan. We beseften toen pas wat de hond voor deze mensen met een visuele beperking betekent. Goofy, geboren op 9 oktober 2015, was onze eerste pup. Hierna kwam Orca bij ons en toen een pup van Orca, de kleine Rebble. Bij Rebble en haar baasje zagen Jolanda en Gerrie ook weer wat Rebble voor haar baasje betekent. Dat is geweldig!


Jolanda en Gerrie hebben tot nu toe zes pups opgevoed;

Goofy, een labrador die blindengeleidenhond is geworden.

Orca, een labrador die inmiddels met pensioen is, maar altijd moederhond voor KNGF is geweest.

Rebble, een labrador, de dochter van Orca en assistentiehond geworden.

Sienna, een labrador, de zoon van Orca, en blindengeleidehond geworden.

Rona, een labrador, ook de dochter van Orca, en een exclusieve adoptiehond als blindengeleidehond.

Tot slot: Vidor, een labrador, ook de zoon van Orca, en een pup in opleiding om blindengeleidehond te worden. 




Waarom KNGF Geleidehonden?

Puur toeval bij de eerste pup. Vanaf de tweede bewust gekozen voor KNGF vanwege de organisatie en begeleiding in een vertrouwde organisatie. Een non-profit organisatie spreekt ons aan. Wij hebben heel veel vertrouwen in KNGF Geledehonden.



Jolanda en Gerrie moeten met de pup de wereld verkennen. Alles wat een mens in zijn of haar leven mee kan maken en waar je een extra paar ogen voor nodig hebt, leren zij de pup. Het socialiseren is daar ook een groot onderdeel van. Niet ergens achteraan rennen, niet tegen mensen opspringen etc. Jolanda is op 17 nov naar een sinterklaas optocht geweest. Het is dan niet de bedoeling dat de pup achter de rennende, gillende kinderen aanholt, maar netjes blijft liggen. Met Vidor gaat dat heel goed. En het afleiden werkt bijna altijd omdat ze weten dat ze daarna weer beloond worden. Dit begint al bij de eerste keer dat je met ze naar buiten gaat; ‘kijk eens!’. Het betekent dat hij op mij moet letten en dat wordt dan beloond met iets lekkers of een kroel. 

 


Sinds wanneer zijn jullie ook plastic doppen gaan sparen?

Door Goofy zijn we zelf plastic doppen gaan sparen. Destijds is het inzamelpunt gestopt en zijn wij in 2016 inzamelpunt geworden. Toen was het nog een actie van KNGF nu is het een actie voor KNGF. Het was heel moeilijk om sponsors te krijgen voor opslag en transport. Wij reden dus zelf veel heen en weer met een personenauto en aanhanger naar Tilburg. De kwaliteit van de doppen in Tilburg was vreselijk. Wij moesten uiteindelijk naar Oud Vossemeer rijden met onze eigen auto en aanhanger. Dan werden de kosten op een gegeven moment hoger dan de opbrengsten, verkeerd plastic, troep in de zakken; van naalden tot en met theezakjes. Maar ook lippenstift en mascararollers en ga zo maar door... Niet te doen!

Jolanda en Gerrie hebben zich heel veel ingezet voor de doppenactie maar op deze manier was het niet vol te houden.


Jolanda is sinds 2018 ook ambassadeur geworden. Zij wil graag KNGF Geleidehonden meer bekend maken maar ook de toegankelijkheid van mensen met een hulphond onder de aandacht brengen.

Er is nog steeds ontzettend veel onwetendheid. Daarnaast proberen we vooral sponsoren en puppypleeggezinnen te vinden!



Namens Stichting D-Dog, Stichting OOGappeltjes, Stichting Vrienden doppen Actie Noord Nederland, Depot Aalten, Depot Culemborg, KNGF Geleidehonden Rian en Kelly, wensen wij u hele Fijne Feestdagen en voor voorspoedig 2023 toe. Dat we met elkaar nog vele kilo’s plasticdoppen mogen sparen, Actie voor KNGF Geleidehonden.



Tot de volgende editie!

Nieuwe alinea

De stichting OOGappeltjes verzameld plastic doppen, die worden gerecycled om daar nieuwe producten van te kunnen maken. Van hoogwaardig plastic kunnen gemakkelijk nieuwe producten worden gemaakt, bijvoorbeeld ramen en deuren, straatmeubilair, parkeerpaaltjes en nog veel meer andere bruikbare producten. De stichting OOGappeltjes sorteert de ingezamelde plastic doppen nog verder uit om de plastic doppen van bijvoorbeeld limonadeflessen op kleur te kunnen gebruiken voor een uniek Wast-(skate) board. De gekleurde plastic dopjes worden in een willekeurig patroon aangebracht en samen met een stabiele ondergrond versmolten tot een uniek board. Elk board krijgt een uniek (kleuren)patroon -zie foto’s. De fabrikant Wasteboards.nl maakt dus niet alleen van oud nieuw, maar ook nog eens een uniek board, dat een individuele uitstraling van zichzelf heeft. Zij worden via internet en talrijke unieke verkoopadressen aangeboden. Toch mooi werk van uw oude plastic dopjes!



 

Ons bezoek aan Thaalpad in Echt-Pey


Wist je dat de basisopleiding van een pup tot geleidehond alleen al 5000 euro kost? En dat Stichting Oogappeltjes niet minder dan 11 miljoen plastic doppen moet inzamelen om dat bedrag te verzamelen? Nou, dat is niet mis, maar een geleidehond maakt voor iemand met een visuele beperking een wereld van verschil: zelfstandig zijn, mobiel blijven, de regie over het eigen leven behouden. Daar dragen wij als Pergamijn heel graag ons steentje aan bij -of in dit geval dus een dopje!


Onze locatie Thaalpad in Echt is voortaan, naast activiteitencentrum voor mensen met een beperking, creatief atelier en verkooppunt, ook dopjesinzamelpunt voor Stichting Oogappeltjes. Een mooie samenwerking die een win-win is voor beide organisaties. U leest er meer over in bijgaand bericht. We zouden het heel fijn vinden als u dit nieuwtje oppikt in uw berichtgeving. Zo hopen we straks heel wat mensen te mogen verwelkomen met dopjes voor Oogappeltjes.


Hebt u er graag een foto bij? Via deze link vindt u een selectie! Zelf langsgaan bij Thaalpad? Dat kan ook maar wel graag na afspraak, want zoiets is best spannend voor onze deelnemers ;). Alle info en contactgegevens vindt u in de tekst. 


Wist je dat de basisopleiding van een pup tot geleidehond alleen al 5000 euro kost? En dat Stichting Oogappeltjes niet minder dan 11 miljoen plastic doppen moet inzamelen om dat bedrag te verzamelen? Nou, dat is niet mis, maar een geleidehond maakt voor iemand met een visuele beperking een wereld van verschil: zelfstandig zijn, mobiel blijven, de regie over het eigen leven behouden. Daar dragen wij als Pergamijn heel graag ons steentje aan bij -of in dit geval dus een dopje!


Onze locatie Thaalpad in Echt is voortaan, naast activiteitencentrum voor mensen met een beperking, creatief atelier en verkooppunt, ook dopjesinzamelpunt voor Stichting Oogappeltjes. Een mooie samenwerking die een win-win is voor beide organisaties. U leest er meer over in bijgaand bericht. We zouden het heel fijn vinden als u dit nieuwtje oppikt in uw berichtgeving. Zo hopen we straks heel wat mensen te mogen verwelkomen met dopjes voor Oogappeltjes.


Hebt u er graag een foto bij? Via deze link vindt u een selectie! Zelf langsgaan bij Thaalpad? Dat kan ook maar wel graag na afspraak, want zoiets is best spannend voor onze deelnemers ;). Alle info en contactgegevens vindt u in de tekst. 

Share by: